FedEx laat Airbus vallen

Het Amerikaanse logistiekbedrijf Fedex heeft dinsdag een gevoelige klap uitgedeeld aan de Europese vliegtuigbouwer Airbus. Fedex heeft zijn order voor tien superjumbo’s van het type A380 geannuleerd. Het concern heeft daarvoor in de plaats vijftien vliegtuigen bij Boeing, de concurrent van Airbus, besteld. Fedex laat de A380 vallen wegens de forse vertraging die de ontwikkeling van dit dubbeldekstoestel heeft opgelopen.

Het is de eerste keer dat een klant van Airbus zich zo ontevreden toont over de gang van zaken bij de vliegtuigbouwer. Fedex heeft naar eigen zeggen snel nieuwe vliegtuigen nodig. Het Amerikaanse Boeing kan aan die vraag voldoen. De A380 wordt geplaagd door technische problemen, die te maken hebben met de bedrading van het toestel. Het Europese luchtvaartconcern EADS, eigenaar van Airbus, heeft door de problemen al twee winstwaarschuwingen moeten geven.