Duitse Eurobiljetten verkruimelen

Meer dan duizend Duitse eurobiljetten zijn de afgelopen maanden door een onbekend zuur verkruimeld kort nadat het geld uit een geldautomaat was getrokken. Dat heeft de Duitse centrale bank donderdag gemeld.

De biljetten vertegenwoordigden een waarde van 5 tot 100 euro. De eerste keer dat een biljet in snippers uiteen viel, was in juni in de hoofdstad Berlijn.

Volgens een woordvoerder van de centrale bank is een bijtend zuur op de biljetten terecht gekomen en kan het probleem niet worden veroorzaakt door de druktechnieken. “Op dit moment is nog onduidelijk dat er sprake is van onopzettelijke schade of van doelbewuste manipulatie.”

Volgens de boulevardkrant Bild zijn de bankbiljetten mogelijk besmeurd met een zout dat verandert in zuur wanneer het in aanraking komt met vocht, zoals zweet.