Rokende sollicitant discrimineren mag niet

Werkgevers mogen uiteindelijk toch geen rokers discrimineren bij een sollicitatie. Dat heeft de woordvoerster van Europees Commissaris Vladimir Spidla (sociale zaken) dinsdag 8 augustus j.l. meegedeeld in reactie op mediaberichten van de afgelopen dagen dat werkgevers een roker wel zouden mogen weigeren bij een vacature.

Volgens de woordvoerster is dat echter een bewust verkeerde interpretatie van de EU-wetgeving tegen discriminatie. ‘Het feit dat de EU-wetgeving geen anti-discriminatie van rokers inhoudt, wil niet zeggen dat de Commissie discriminatie van rokers als rechtvaardig ziet’, aldus de woordvoerster. De Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, weigert zelf ook geen rokers.

Fout

Afgelopen zaterdag ontstond de nodige commotie over een bericht in de Britse zakenkrant Financial Times. Die meldde dat een Iers bedrijf in het verleden in een advertentie had gemeld dat rokers niet hoefden te reageren op een vacature.

Daarover kwamen vragen van de Britse socialistische Europarlementariër Catherine Stihler aan Spidla. Volgens de woordvoerster is daarbij een fout gemaakt in de berichtgeving. Zij zegt overigens dat de Commissie wel bewust blijft werken aan een Europees anti-rookbeleid en het roken ontmoedigt. ‘Daarbij richten we ons echter op het roken op zich en niet op de roker.’