Nigerianen kopen uw oude harddisk

Beveiligingsanalist Richard Stiennon raadt pc-gebruikers aan om oude harde schijven te vernietigen om te voorkomen dat kwaadwillenden gevoelige data bemachtigen. Bij voorkeur fysiek, zoals via een hamer.

Aanleiding voor advies is een verslag van de BBC over Nigeriaanse fraudeurs die gebruikte harde schijven opkopen om verwijderde gevoelige informatie te achterhalen, zoals bankgegevens. De harde schijven, veelal afkomstig van Britse recyclingbedrijven, worden in het Nigeriaanse Lagos verkocht.

Volgens Stiennon zijn cybercriminelen in staat om met geavanceerde hulpmiddelen verwijderde gegevens terug te halen. Nigeria is berucht om de internetcriminaliteit in het land. Begin augustus werd in Lagos in opdracht van de Amsterdamse politie nog een kopstuk van een Nigeriaanse bende opgepakt die zich bezighield met zogenaamde ‘419-scams’.

Hierbij worden goedgelovige pc-gebruikers via internet en e-mail opgelicht, doordat ze een groot geldbedrag in het vooruitzicht wordt gesteld. Om dit bedrag te verkrijgen moeten dan eerst administratiekosten worden betaald. Van het geldbedrag zien de gedupeerden vervolgens geen cent.

Serieuzer

Stiennon verwijst ook naar een rapport van het Britse telecombedrijf BT, waaruit bleek dat veel tweedehands harde schijven veel gevoelige informatie bevatten. “Bedrijven en particulieren moeten het vernietigen van informatie op harde schijven serieuzer gaan nemen”, zo vindt Andy Jones, hoofd beveiliging van BT.

Volgens Stiennon werken andere methoden, zoals het blootstellen van de schijven aan magneten of het gebruik van door de overheid goedgekeurde wisprogramma’s ook wel, maar wordt er door bedrijven te weinig aandacht aan besteed. Daarom raadt Stiennon ‘totale vernietiging’ aan.