Defensie huurde onveilige toestellen

Defensie heeft de afgelopen tijd onveilige Russische vrachttoestellen ingehuurd. De Inspectie Verkeer en Waterstaat constateerde meerdere ernstige gebreken, zo zei hoofdinspecteur Helma Neppérus in het programma Twee Vandaag.

De toestellen, voornamelijk Ilyushin Il-76’s, kwamen de afgelopen tijd met regelmaat vracht ophalen vanaf luchtmachtbases Soesterberg en Eindhoven. Vervolgens vliegen de toestellen naar oorlogsgebieden waar veel westerse maatschappijen niet heen willen vliegen, zo zegt de NAVO.

Volgens de IVW kwamen er grote gebreken en onregelmatigheden aan het licht. Zo lag zwaar materieel los in de buurt van belangrijke besturingskabels, ontbrak het vaak aan een correct navigatieplan of brandstofbereking en waren de toestellen op diverse plekken in slechte staat. Zo had een enkel gecontroleerd toestel een barst in de cockpitruit en versleten banden.

Defensie laat weten de zaak te hebben aangekaart bij de NAVO.