BHP Billiton sluit kopermijn in Chili

Het Brits-Australische mijnbouwconcern BHP Billiton heeft de werkzaamheden in een kopermijn in Chili stilgelegd. De mijn, de grootste ter wereld, wordt al bijna twee weken geteisterd door stakingen van werknemers die meer salaris eisen.

BHP Billiton heeft ook alle onderhandelingen met de stakende werknemers beëindigd. Het concern gaat vakbondsleden die toegangswegen naar de mijn blokkeren voor de rechter slepen, zo zei een woordvoerster vrijdag.

De Escondida-mijn, in de Atacama-woestijn in het noorden van Chili, is goed voor 8 procent van de wereldproductie van koper. De meer dan 2000 werknemers willen meeprofiteren van de recente stijging van de koperprijzen en eisten daarom 13 procent meer loon. Die eis is inmiddels teruggeschroefd naar 10 procent.

Daarnaast willen de vakbonden een bonus van 30.000 dollar voor elke werknemer. BHP Billiton wil niet verder gaan dan een loonsverhoging van 3 procent en een bonus van 16.000 dollar.