Bier; de goudgele banenmotor

Europeanen drinken elk jaar voor 125 miljard euro aan bier. Daarvan verdwijnt ongeveer 39 miljard per jaar aan btw en accijnzen in de schatkist van Europese overheden. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerd rapport van Ernst & Young.

Nederland exporteert 54 procent van de 23,8 miljoen geproduceerde hectoliters en is daarmee, samen met Duitsland, de grootste bierexporteur ter wereld. De Nederlandse overheid verdient 1 miljard euro aan btw en accijnzen op bier. Europa is na de Verenigde Staten en China de grootste bierproducent.

De biersector voegde in 2005 58 miljard euro aan waarde toe aan de Europese economie. Ongeveer 1,2 procent van de beroepsbevolking in Europa is werkzaam in de bierbranche.

Brouwerijen creëren ongeveer 164.000 banen. Nog eens 2,6 miljoen mensen zijn werkzaam in gerelateerde sectoren. Duitsland en Engeland tellen de meeste bierarbeiders. In Nederland zijn 7500 mensen werkzaam bij brouwerijen. Bij toeleveranciers zijn ruim 12 duizend banen afhankelijk van de brouwerijen.