Nog geen CAO voor Philips

De onderhandelingen tussen de chipfabriek van Philips in Nijmegen en de vakbonden over een nieuwe cao zijn vastgelopen. Dat hebben CNV Bedrijvenbond en het bedrijf dinsdag gezegd.

De bond verwerpt het voorstel van Philips Semiconductors om het personeel vier uur per week langer te laten werken zonder salarisverhoging.

Kostenbesparing

Met de verlenging van de werkweek wil Philips Semiconductors kosten besparen. Hiermee moeten Aziatische concurrenten het hoofd worden geboden, aldus een woordvoerder van het bedrijf.

‘We gaan ons nu beraden wat we gaan doen’, zegt de zegsman.

Onduidelijk

CNV Bedrijvenbond vindt dat het bedrijf onvoldoende aantoont dat de kosten niet met de huidige cao omlaag kunnen. ‘Ook is volstrekt onduidelijk welke toezeggingen de directie wil doen over behoud van werkgelegenheid en continuïteit van het bedrijf’, aldus de bond.

Ploegendienst

In het voorstel van de directie moeten werknemers in ploegendienst in plaats van circa 33 uur per week 37 uur gaan werken. Hierdoor kan Philips volstaan met vier in plaats van vijf ploegendiensten. Verder wordt in de voorstellen van het bedrijf de werkweek voor personeel in de dagdienst opgerekt van 38 uur naar ongeveer 42,5 uur.