Bavaria moet naam mogelijk aanpassen

Bierbrouwer Bavaria moet waarschijnlijk haar naam aanpassen. Ookal is Bavaria officieel als merknaam gedeponeerd, het blijkt het strijdig met EU-regels voor beschermde streeknamen. Bavaria is nl. de Latijnse en Engelse naam voor Beieren, de Duitse staat rond München.

Minister Veerman van Landbouw kwam maandag in Brussel vergeefs op voor het Brabantse bierbedrijf. Hij stemde, als enige, tegen een nieuwe versie van de EU-regels voor geografische aanduidingen.

Rechtsgevoel

‘Het kan niet zo zijn dat een gerenommeerd bierbedrijf zijn geregistreerde naam moet veranderen voor een streek’, zei Veerman na afloop. ‘Het druist in tegen elk redelijk rechtsgevoel.’

De tegenstem van Veerman had echter geen effect omdat alle andere ministers voor stemden. ‘We blijven met de Europese Commissie zoeken naar een oplossing’, aldus minister Veerman.

Familiebedrijf

Bavaria in het Brabantse Lieshout brouwt jaarlijks vijf miljoen hectoliter bier. Waarvan 2 miljoen in Nederland. Het gerstenat gaat naar zo’n honderd landen in de wereld, aldus de website van het familiebedrijf.

Een rechter in München oordeelde in 2004 eveneens dat Bavaria zijn naam moet wijzigen. Het bedrijf heeft daartegen hoger beroep ingesteld. De werking van de rechterlijke uitspraak uit München is daardoor opgeschort. In andere streken heeft het bedrijf soortgelijke zaken gewonnen.