Verbod fusieplan Tele2 en Versatel

De Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam heeft vrijdag de telecombedrijven Tele2 en Versatel verboden om hun fusievoorstel in stemming te brengen bij de aandeelhouders. Het gerechtshof komt daarmee de minderheidsaandeelhouders van Versatel tegemoet, welke fel hebben geprotesteerd tegen het voornemen van Tele2 om hen via een juridische fusie uit te roken.

Volgens de Ondernemingskamer hebben Versatel en Tele2 onvoldoende de minderheidsaandeelhouders tijd gegeven om bezwaren tegen het fusieplan te uiten. Daarbij gaat het om de waardering van de ondernemingen en om het voorstel de minderheidsaandeelhouders extra aandelen in de nieuw te vormen onderneming te geven. De minderheidsaandeelhouders betwijfelen of die stukken iets waard zijn.

Slechts een formaliteit

Tele2 en Versatel wilden het fusieplan op 3 april in stemming brengen bij een aandeelhoudersvergadering van Versatel. Deze vergadering zou slechts een formaliteit zijn omdat Tele2 al 80 procent van de aandelen in handen heeft. Tele2 kondigde vorig jaar zomer aan Versatel te willen overnemen voor 1,34 miljard euro. Het Zweedse bedrijf gebruikt inmiddels de Versatel-kabels om zijn klanten telefonie, tv en internet aan te bieden.

Verzet

De groep Versatel-aandeelhouders die zich verzet tegen de plannen van Tele2 bestaat uit de Britse investeerders Centaurus, SG Amber, Mellon en Barclays en het Amerikaanse Arnhold & S. Bleichroeder. Zij bezitten ongeveer 14 procent van de aandelen. De advocaat van de groep, P. van der Korst, zei vrijdag in een reactie blij te zijn met de uitspraak van de Ondernemingskamer. “Het blijft wel treurig dat dit via de rechter moet worden uitgevochten.”

Doorzetten

Tele2 verklaarde vrijdagmiddag de fusie gewoon te willen doorzetten. Volgens bestuursvoorzitter Per Borgklint van Tele2 Nederland moet de onderneming de fusie alleen op een andere manier aanpakken. Versatel onthield zich van inhoudelijk commentaar. Volgens een woordvoerster wordt de uitspraak nog bestudeerd.

Image Gevoelige nederlaag

Tele2 en Versatel leden in december ook al een gevoelige nederlaag bij de Ondernemingskamer. Het gerechtshof oordeelde toen dat de bedrijven drie onafhankelijke commissarissen bij Versatel moesten benoemen om de belangen van alle aandeelhouders, dus ook die van de minderheid, te kunnen waarborgen. De rechter vond dat Tele2 en Versatel in strijd met regels van goed ondernemingsbestuur hadden gehandeld.

Bij de Ondernemingskamer ligt nog een verzoek van de minderheidsaandeelhouders om een onderzoek te doen naar mogelijk wanbeleid bij Versatel. De volgende behandeling van deze zaak is op 11 mei.

Op de beurs in Amsterdam stond het aandeel Versatel aan het eind van de middag ruim 9 procent hoger op 94 eurocent. Eerder op de dag, kort na de uitspraak, werd nog 1,08 euro genoteerd. Beleggers speculeerden toen op een hoger bod van Tele2. Het bedrijf liet even later weten dat dat niet zal gebeuren.