Radiocontact verloren B-737

Twee F-16’s hebben donderdagavond (16 februari) een Boeing 737 van SAS Braathens onderschept. Met het toestel, onderweg van Malaga naar Oslo, kon geen radiocontact worden gemaakt. Onder begeleiding van het Air Operations and Control Station Nieuw Milligen werden de F-16’s rond 18.00 uur op het vliegtuig afgestuurd om het te identificeren en contact te maken met de bemanning.

De F-16’s gingen daarbij in de buurt van Drachten op grote hoogte door de geluidsbarrière. Dat veroorzaakte een zogenoemde sonic boom. Nadat het radiocontact was hersteld keerden de F-16’s terug naar de vliegbasis Leeuwarden, aldus het ministerie van Defensie.

Voor de verdediging van het luchtruim boven Nederland staan 24 uur per dag, zeven dagen per week F-16’s paraat voor deze Quick Reaction Alert (QRA)-taak. Bij een melding van een onbekend vliegtuig zijn de F-16’s binnen enkele minuten in de lucht om het toestel te onderscheppen.