Neemt Enel het Franse SUEZ over?

Het Italiaanse energieconcern Enel gaat mogelijk een bod doen op zijn Franse branchegenoot Suez. Dat heeft topman Fulvio Conti woensdag gezegd. De Enel-topman zei ook dat zijn bedrijf wellicht in de overnamestrijd rond het Spaanse energieconcern Endesa stapt door een bod van Gas Natural te ondersteunen.

Enel is het grootste energieconcern van Italië. De ex-monopolist is al langer op zoek naar uitbreiding in het buitenland. Groeien in eigen land stuit op mededingingsbezwaren.

Enel had eerder deze week al laten weten dat het overwoog een belang in het Belgische Electrabel te nemen. Electrabel, als elektriciteitsproducent ook actief in Nederland, is een onderdeel van Suez.

‘Het Electrabel-dossier sluit een overnamebod op Suez niet uit’, zei Conti. Suez wilde geen commentaar geven. Het aandeel van het Franse elektriciteitsconcern sloot woensdag op de beurs in Parijs 5,6 procent hoger door de uitspraken van de Enel-topman.

Volgens waarnemers probeert Enel eerst een overeenkomst te sluiten met Suez over Electrabel. Als dat niet lukt, dan is het waarschijnlijk dat de Italianen een bod lanceren op Suez zelf. Enel gaat in dat geval waarschijnlijk op zoek naar een partner om het bod te dragen. De waarde van Suez wordt geschat op circa 40 miljard euro.

Enel heeft al eerder zijn oog laten vallen op bezittingen van het Spaanse energieconcern Endesa, zonder dat dit tot concrete stappen leidde. Conti bevestigde woensdag dat Enel nog steeds op zoek is naar uitbreiding in Spanje. Hij sloot niet uit dat zijn bedrijf samen gaat optrekken met Gas Natural in de overnamestrijd rond Endesa. Die laaide dinsdag op doordat het Duitse Eon onverwacht een bod lanceerde op het Spaanse bedrijf van 29,1 miljard euro.

Met dat bod overtrof het Duitse energieconcern dat van het Spaanse Gas Natural, dat eerder een bod deed van 22,4 miljard euro. Mocht Gas Natural opnieuw een bod lanceren, dan overweegt Enel hieraan steun te geven, zei Conti. Gas Natural weigerde commentaar.