GSM afluisterschandaal Griekenland

In Griekenland is een afluisterschandaal aan het licht gekomen waarbij de gsm’s van onder meer premier Kostas Karamanlis, minister van Buitenlandse Zaken Petros Molyviatis en de voltallige top van het ministerie van Defensie werden afgeluisterd. De Griekse pers, die het over een Grieks Watergate heeft, verdenkt alvast de Amerikaanse inlichtingendiensten, maar de regering wilde dit vermoeden nog niet bevestigen: “Totnogtoe konden we de verantwoordelijken nog niet vinden”, aldus regeringswoordvoerder Theodoros Roussopoulos.

De zaak kwam in maart 2005 al aan het licht toen klanten van gsm-operator Vodafon Panafon opmerkten dat ze bepaalde sms’jes niet hadden ontvangen. Bij een controle werd op servers van het bedrijf afluistersoftware gevonden. Het bedrijf meldde dit bij de staatsveiligheid, die de zaak besloot stil te houden om het onderzoek niet te schaden.

100 personen afgeluisterd
Volgens officiële mededelingen zouden de daders erin geslaagd zijn de gsm’s van in totaal 100 personen af te luisteren. Dat gebeurde erg gericht: volgens regeringswoordvoerder Roussopoulos werden naast enkele regeringsleden ook hoge militairen en politiebeambten afgeluisterd.

Op de lijst van de afgeluisterde mobieltjes figureren echter ook de gsm-nummers van journalisten, Arabische ondernemers die in Griekenland wonen, vredesactivisten en zelfs een medewerker van de Amerikaanse ambassade.

Amerikaanse ambassade
De afluistercentrale lag in een driehoekig gebied in het centrum van Athene, zo liet minister voor Openbare Orde Giorgos Voulgarakis weten. De krant Ta Nea drukte vandaag een kaart af van Athene waaruit duidelijk wordt dat midden in het driehoekig gebied waar de afluistercentrale vermoedelijk lag, de Amerikaanse ambassade ligt.

De Griekse kranten betreuren anderzijds dat gsm-operator Vodafone Panafon de afluisterapparatuur uitschakelde zodra deze werd ontdekt en pas dan de overheidsdiensten inlichtte. Volgens de pers werden op die manier sporen gewist. “Nu zullen we nooit weten wie hierachter steekt”, aldus de krant Eleftherotypia.

Zelfmoord
Daarnaast wordt er ook vermoed dat een medewerker van Vodafone Panafon bij de zaak betrokken was. Een 39-jarige technicus van het bedrijf pleegde immers zelfmoord toen het schandaal in maart 2005 aan het licht kwam, schrijven de kranten. De wanhoopsdaad moet volgens de pers dan ook dringend onderzocht worden.

Het afluisteren van mobiele telefoongesprekken vond plaats tussen juli 2004, nog voor de Olympische Spelen dus, en maart 2005, toen de zaak aan het licht kwam.