Fusie tussen SUEZ en Gaz De France

Twee grote Franse energiebedrijven, Suez en het staatsconcern Gaz de France, gaan fuseren. Daarmee ontstaat een van de grootste energiebedrijven in de wereld. Dat heeft de Franse premier Dominique de Villepin zaterdag bekendgemaakt.

Suez is het moederbedrijf van Electrabel, het grootste stroombedrijf in België en de grootste stroomproducent in Nederland met 4710 MW productievermogen. Suez is in Nederland ook actief via onderhoudsbedrijf Axima en technisch dienstverlener GTI.

Gaz de France (GDF) pompt gas op in het Nederlandse deel van de Noordzee. Het heeft hier momenteel ruim dertig productieplatforms, evenals een gasbehandelingsinstallatie in Uithuizen (Groningen).

Patriottisme

De fusie past in het Franse regeringsbeleid van het zogenoemde economisch patriottisme. Franse bedrijven en investeerders worden gevraagd om in het belang van het land te handelen. Dat komt er in de praktijk op neer dat Franse bedrijven vooral in Franse handen moeten blijven en dat buitenlanders zoveel mogelijk buiten de deur worden gehouden.

Het Italiaanse energieconcern Enel kondigde eerder deze week aan mogelijk een bod te doen op Suez. Op de persconferentie van De Villepin werd met geen woord gerept over Enel.

Wetgeving

De Villepin werd op de persconferentie in zijn kantoor in Parijs geflankeerd door de topmannen van Suez en Gaz de France. De premier zei dat hij het Franse parlement zal vragen om bestaande wetgeving aan te passen om de fusie mogelijk te maken.

België, dat belangen heeft in Suez, verzet zich niet tegen de fusie. Premier Verhofstadt is de laatste twee dagen nauw betrokken geweest bij de fusieplannen. Hij ziet alvast grote kansen voor de haven van Zeebrugge, als spil in de gasdistributie en bevoorrading.