Dode kat met H5N1

Onderzoekers van het Instituut voor Diergezondheid hebben op het Duitse eiland Rügen bij een dode kat het vogelgriepvirus H5N1 vastgesteld. Het is voor zover bekend de eerste keer dat in Duitsland het virus van vogels is overgedragen op een zoogdier.

Thomas Mettenleiter van het Instituut voor Diergezondheid zei dinsdag tegen de Duitse zender ARD dat uit nieuwe testen moet blijken of de kat was geïnfecteerd met de agressieve variant van het H5N1-virus, dat ook voor mensen gevaarlijk is. Door de ervaringen in Azië, waar het vogelgriepvirus tot dusver het hardst heeft toegeslagen, is al geruime tijd bekend dat katten door het eten van geïnfecteerde vogels met H5N1 kunnen worden besmet. In Thailand is het vogelgriepvirus onder meer geconstateerd bij een luipaard, enkele tijgers en huiskatten. Er zijn echter nog geen aanwijzingen dat geïnfecteerde katten het virus op mensen kunnen overbrengen.

Maatregelen Nederland

In reactie op de ontdekking van H5N1 bij de Duitse kat liet minister Veerman (Landbouw) weten dat hij het niet nodig vindt maatregelen te nemen die een uitbraak van het virus onder Nederlandse katten moeten voorkomen. Omdat er nog “geen H5N1 in Nederland is”, is er nu volgens het ministerie geen reden de katten op te hokken.

Op het eiland Rügen in de Oostzee werden half februari bij vogels de eerste gevallen van vogelgriep voor Duitsland geconstateerd. Het virus verspreidde zich daarna over het vaste land en dook onder meer op bij wilde vogels in de noordelijke deelstaat Sleeswijk-Holstein en Baden-Württemberg in het zuiden.

Het ministerie van Milieu in München liet dinsdag weten dat het virus ook in Beieren is opgedoken. Bij twee wilde vogels in het district Oberbayern is de H5N1-variant van het virus geconstateerd.

Lichtpuntjes

De Duitse autoriteiten zien echter ook lichtpuntjes. Het crisisteam van de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern, waartoe Rügen behoort, meldde dat de vogelsterfte aan de Duitse Oostzeekust langzaam maar zeker afneemt. Maandag werden 183 kadavers voor onderzoek opgestuurd. Vorige week woensdag waren dat er nog 1103.

Zweden

Na onder meer Duitsland, Frankrijk en enkele Midden-Europese en Oost-Europese landen, is de vogelgriep ook in Zweden opgedoken. Het virus is geconstateerd bij twee wilde eenden in de omgeving van de zuidoostelijke plaats Oskarshamn. Zweden heeft de Europese Commissie gemeld dat het gaat om een H5-variant van het virus. Nader onderzoek moet uitwijzen of het de zeer besmettelijke H5N1-soort betreft.

Uit een in opdracht van de ministeries van Landbouw, Volksgezondheid en Binnenlandse Zaken uitgevoerde enquête blijkt dat Nederlanders momenteel bezorgder zijn over een uitbraak van de vogelgriep dan over de economie of veiligheid en criminaliteit.

Bureau Market Response polste Nederlanders oktober vorig jaar ook al over de vogelgriep. Toen was het H5N1-virus nog betrekkelijk ver weg in Azië, Rusland en Turkije, en bekommerden de Nederlanders zich meer over mogelijke terreuraanslagen en de gezondheidszorg.

Nu het virus zich snel in Europa verspreidt, is de ongerustheid toegenomen. Bijna de helft van de achthonderd ondervraagde Nederlanders is bevreesd voor een uitbraak hier, maakte het landbouwministerie dinsdag bekend. De ondervraagden maken zich vooral zorgen over hun eigen gezondheid en die van familie, vrienden en mensen in de omgeving. Toch acht 88 procent van hen de kans “klein of afwezig” dat ze zelf besmet raken met het gevaarlijke virus.

Net als Veerman zijn de meeste Nederlanders (89 procent) ervan overtuigd dat het een kwestie van tijd is dat in Nederland een dode vogel met het vogelgriepvirus wordt gevonden.