Breuk A380 vleugel

De vleugel van de Airbus A380 is bij een duurzaamheidstest sneller gebroken dan verwacht. De vleugel brak tussen beide motoren, waarbij de vleugeltip 7,4 meter uit positie was gebogen. Airbus heeft tegenover de Financial Times laten weten erop te vertrouwen dat Singapore Airlines de eerste A380 volgens plan in december in dienst stelt.

Bij de zogenaamde ‘limit load tests’ wordt getest hoeveel druk de vleugel van het toestel kan weerstaan voordat deze breekt. Hiervoor gebruikt Airbus een statisch prototype van de A380. De vleugel moet 1,5 keer de maximale lading van het toestel kunnen dragen, maar brak drie procent onder de ‘ultimate load target’.

Airbus verwacht niet dat de productieversie van ‘s werelds grootste passagiersvliegtuig moet worden aangepast om door de certificatieprocedure te komen. Opvallend is dat na het nieuws over de gebroken vleugel de aandelen van Airbus-moederbedrijf EADS met tien procent daalden.