Geen Grolsch bij Albert Heijn

Bierbrouwerij Grolsch levert voorlopig geen bier aan supermarktketen Albert Heijn. Beide partijen hebben geen overeenstemming kunnen bereiken over de voorwaarden voor dit jaar, zo liet Grolsch donderdag weten. De levering is dinsdag al gestaakt, aldus een woordvoerder.

Volgens Albert Heijn wilde Grolsch zijn bierprijzen fors verhogen. Het zou gaan om een verhoging van zowel de inkoop- als de verkoopprijs van boven de 10 procent. Het supermarktbedrijf, dat zevenhonderd winkels exploiteert, vindt de prijsverhogingen onacceptabel.

Supermarktconcern Laurus (Konmar, Edah en Super de Boer) is wel akkoord gegaan met de hogere inkoopprijs, zei een woordvoerder. Volgens de Laurus-woordvoerder zijn andere supermarktbedrijven ook akkoord gegaan. “Naar ik heb begrepen staat Albert Heijn hierin alleen.”

Grolsch levert ook drankhandel Gall & Gall, onderdeel van Ahold, geen bier meer. Grolsch verwacht dat zijn bier binnen enkele dagen niet meer verkrijgbaar is in de winkelketens. Albert Heijn spreekt dit tegen. “Wij hebben nog tot half januari Grolsch-bier op voorraad”, zei een woordvoerder.

Weloverwogen
Grolsch zegt normaal gesproken niet naar buiten te treden over zijn zakelijke relaties, maar voelt zich nu gezien de gevolgen van zijn besluit daartoe genoodzaakt. “Dit is een weloverwogen beslissing”, aldus een woordvoerder. Grolsch is in sterke mate afhankelijk van de verkoop van bier bij Albert Heijn. Ongeveer 35 procent van de totale omzet van de onderneming uit Enschede komt uit Nederlandse supermarkten. Albert Heijn behoort tot de vier belangrijkste klanten.

Bekend is dat bierbrouwers al lange tijd ontevreden zijn over het prijsbeleid van supermarktketens voor bier. Veel ketens stunten met de bierprijzen om klanten te lokken. Grolsch liet vorig jaar bij de presentatie van de halfjaarcijfers al weten dat supermarktketens bij bierbrouwers het mes op de keel hebben gezet. De winst daalde mede daardoor met 10 procent.

Lage inkoopprijs
Volgens Grolsch wilde Albert Heijn een te lage inkoopprijs bedingen. De bierbrouwer ontkent afspraken te willen maken over de adviesprijs. “De supermarkt bepaalt de prijs voor de consument”, aldus de zegsman.

De verhoudingen tussen supermarktketens en hun leveranciers zijn verhard sinds de prijzenslag tussen de winkelketens. Albert Heijn begon in het najaar van 2003 een prijzenoorlog om marktaandeel terug te winnen. Het bedrijf zegt daarmee door te willen gaan. Onderhandelingen over hervatting van de levering van Grolsch-bier zijn nog gaande. “De belangen van beide partijen zijn groot”, aldus de Grolsch-woordvoerder. Albert Heijn zegt met bier een breed assortiment te willen blijven aanbieden. “Daar hoort Grolsch ook bij.”

‘Grolsch wilde prijzen fors verhogen’

Grolsch wilde volgens Albert Heijn de bierprijzen fors verhogen. De bierbrouwer eiste dat de verkoopprijs voor een krat van 24 flesjes van 30 centiliter in de winkel met 1,30 euro omhoogging. Dit komt neer op een stijging van 16 procent. Ook wilde de onderneming een 13 procent hogere inkoopprijs bedingen.

Dit verklaarde Albert Heijn donderdag in reactie op het besluit van Grolsch om geen bier meer te leveren aan het supermarktbedrijf en diens dochteronderneming Gall & Gall. Het supermarktbedrijf, dat zevenhonderd winkels exploiteert, noemt de voorgestelde verhogingen “onacceptabel”.

Grolsch ontkende eerder op de dag dat het invloed wil uitoefenen op de verkoopprijzen in de AH-winkels. “De supermarkt bepaalt de prijs voor de consument”, aldus een woordvoerder van de brouwerij uit Enschede.