Tele2 tegen KPN en EasyMobile

Gevecht voor pre-paid mobiele telefonie
De Zweedse telecomaanbieder Tele2 mengt zich in de strijd tussen KPN’s Simyo en het vorige week gestarte easyMobile. Het gevecht richt zich op de klant voor prepaid mobiele telefonie.

Tele2 maakte maandag bekend dat zijn nieuwe dienst Tele2 Champion van start gaat met een vast tarief van 14 eurocent per minuut en 7 cent per sms-bericht. Dat is minder dan de 16 cent die KPN-dochter Simyo en easyMobile, een dochter van het Deense TDC, in rekening brengen. Debitel dook vorige week met LowCall ook al onder dit tarief.

Net als bij KPN en easyMobile vindt de dienstverlening plaats via het internet. De sim-kaart wordt thuis toegestuurd. Gebruikers moeten zelf voor een telefoon zorgen. Om te kunnen bellen, moeten kaarten met beltegoed worden aangeschaft.
Volgende fase
Onderzoeksbureau Telecompaper spreekt van een ‘volgende fase’ in de prepaidtelefonie. ‘Jarenlang was er sprake van een status quo met een tarief van 35 cent per minuut. Je ziet nu dat partijen met veel geweld op elkaar reageren’, aldus Telecompaper-analist Ed Achterberg.
Achterberg verwacht dat ook andere partijen met prepaidtelefonie gaan stunten. ‘Wij denken dat de dienstverlening via internet zo’n 2,5 miljoen gebruikers kan trekken. Het is zonde om zo’n groep aan je neus voorbij te laten gaan.’