Google Earth NL vernieuwd

Google is bezig met het zichtbaar maken van de 25 grootste Nederlandse steden in Google Earth. Dat zegt Sidney Mock van Google Nederland. “Pas als een groot gedeelte van Nederland in hoge resolutiebeelden is te bekijken, gaan we Google Earth actief in de Nederlandse markt zetten,” aldus Mock.

Google heeft al voldoende satellietbeelden van Nederland. Ook heeft het bedrijf de beschikking over grondcoordinaten. Mock: “We weten dus waar de postcodes zich bevinden.” Waar het nu nog om gaat is de koppeling van beelden aan coordinaten. En dat is volgens Mock een behoorlijke klus die handmatig moet worden uitgevoerd. Hoeveel mensen op dit moment bezig zijn met die “klus” en hoe lang het nog gaat duren voordat heel Nederland tot in detail met Google Earth is te bekijken, kan hij niet zeggen.

Op dit moment is met Google Earth een beperkt deel van Nederland met hoge resolutiebeelden in kaart gebracht. Het gaat dan met name om Rotterdam en omgeving, een strook van Den Haag tot Zandvoort, een deel van Amsterdam en een gebied in Limburg.

Sinds de lancering van de eerste publieke versie van Google Earth deze zomer hebben al verschillende bedrijven commerciele¬†toepassingen bedacht voor het programma. Zo startte deze week het Nederlandse bedrijf GlobeAssistant een nieuwe “hotelzoekdienst”, die 80.000 hotels koppelt aan Google Earth. Oprichter Erwin Nikkels van GlobeAssistant: “We werken samen met de leverancier van hotels.com, Expedia. Wij maken gebruiken van de hotels die zij online hebben staan.”. Voor elke geboekt hotel via GlobeAssistant ontvangt het bedrijf een bedrag.

Sidney Mock van Google vindt het “leuk als bedrijven op een creatieve manier omgaan met Google Earth.” Hij maakt de vergelijking met de Windows Mediaplayer, een programma dat ook gebruikt wordt om “allerlei soorten informatie op te bekijken.”