Dalend werkplezier kostbaar

We laten 5 tot 9 miljard euro liggen door lage tevredenheid
De tevredenheid van werknemers is in Nederland zo laag, dat de economie tussen de grofweg 5 en 9 miljard euro aan Bruto Nationaal Product laat liggen. Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau Samhoud onder ruim 40 duizend medewerkers van 59 organisaties uit 3 landen.
De resultaten staan in het rapport Plezier & Prestatie 2005, dat donderdagavond werd uitgereikt aan CNV-voorzitter Paas.

Menselijke pijn
Los van het astronomische bedrag, zo stelt Samhoud, gaat er achter het miljardenverlies vooraleerst een hoop menselijke pijn schuil. De onderzoekers doen dan ook een ‘dringende oproep’ tot een manier van managen waarin zowel aandacht is voor prestatie als voor plezier in het werk.

De daling in medewerkertevredenheid betekent niet dat het er in Nederland dramatisch voorstaat in vergelijking met andere EU-lidstaten, aldus het adviesbureau. ‘In vergelijking met Duitsland en Spanje zit Nederland nog behoorlijk goed.’

Geschrokken
CNV-voorzitter Paas is niettemin geschrokken. ‘Wij roepen al enige tijd dat plezier in het werk een speerpunt moet zijn. Wij willen ervan af dat medewerkers zeggen ‘Hoe lang móet je nog?’. Plezier in het werk is namelijk ook economisch interessant.’

Paas krijgt bijval van PvdA-Kamerlid Hannie Stuurman, die vooral wijst op groeiende verzuimcijfers bij dalend werkplezier. ‘Eén van de grootste oorzaken van ziekte is veelal stress en het niet naar je zin hebben in het werk’, weet de sociaal-democraat. ‘Het is dus belangrijk dat in een bedrijf een goed werkklimaat heerst. Voorkomen van uitval is een groot goed. Zeker met alle toch steeds minder wordende sociale zekerheidsvoorzieningen.’