Autoverlichting stuk, lastig!

Lampje stuk, lastig vervangen!
Een autolamp verwisselen is voor de gemiddelde automobilist schier onmogelijk. Vervanging in de garage is duur. Het gevolg is dat meer dan een op de drie auto’s met onvoldoende licht rijdt.

Het vervangen van een lampje voor je auto wordt steeds ingewikkelder. Bij sommige auto’s is deze handeling alleen uit te voeren als de wagen op de brug staat. Terwijl dit voorheen in de oudere modellen vrij eenvoudig te vervangen was.

Automobilisten rijden hierdoor vaker met defecte lichten. ‘Als de automobilist speciaal naar de garage gaat voor het vervangen zijn lichten, is hij al gauw 50 euro kwijt aan arbeidsloon, terwijl het lampje maar enkele euro’s kost’, vertelt Bob Winterink, chef-monteur van een groot Amsterdams garagebedrijf in De Telegraaf.

Technische oorzaken
Naast de toegenomen technische complexiteit speelt ook de hogere boordspanning een rol, blijkt uit het onderzoek koplampmaker Hella. Bij 37 procent van alle auto’s is er iets mis met de verlichting. Dat loopt uiteen van ondeugdelijke kentekenverlichting, onjuiste afstelling van de koplampen tot gebarsten koplampglazen.