400.000 voedselpakketten over

Slachtoffers orkaan Katrina
Zojuist las ik een artikel van het ANP waarin stond dat 400.000 geschonken voedselpakketten min of meer liggen te bederven in de Verenigde Staten van Amerika.
Ze zijn door Europa, waaronder Engeland en Duitsland, geschonken voor de slachtoffers van de orkaan Katrina.
Hulpverlening
We hebben waarschijnlijk allemaal de beelden nog vers op het netvlies staan van de mensen die in embarmelijke omstandigheden schreeuwen om hulp en ondersteuning. Water, voedsel en medische ondersteuning ontbak het volledig gedurende de eerste dagen na de ramp.
Geen noodhulp door importbeperkingen
Zuur is het dus om te lezen dat de 400.000 geschonken voedselpakketten, in de vorm van kant-en-klaarmaaltijden, zijn tegengehouden. De strenge Amerikaanse invoerrechten voor levensmiddelen zijn de reden, of eigenlijk; het ontbreken van daadkracht van de regering Busch. Want wanneer je als administration niet in staat bent om in noodgevallen de regels voor je te laten werken maar tegen je, dan ben je geen knip voor de neus waard.
Andere bestemming
De Amerikaanse autoriteiten hopen dat andere staten de pakketten kunnen gebruiken, aldus het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag. De landen die de hulp stuurden toonden geen belangstelling voor terugname van het voedsel.