Olieprijs stijgt verder

De stijging van de olieprijs lijkt maar niet tot staan te komen. Tijdens de elektronische handel in Azië ging de prijs van een vat Amerikaanse olie dinsdag verder omhoog naar 64,27 dollar. Het is voor het eerst dat de grens van 64 dollar is gepasseerd.

Ook de prijs voor Brent-olie uit de Noordzee kwam op recordhoogte. Een vat voor levering in september bereikte een piek van 63,06 dollar. Daarna daalde de prijs iets.

Analisten houden rekening met een verdere stijging van de olieprijs naar 65 dollar per vat. Woensdag komen er nieuwe (wekelijkse) cijfers naar buiten over de Amerikaanse voorraden. Als die kleiner zijn geworden, ligt een verdere prijsstijging van de olie voor de hand. Er zijn al langer zorgen over een tekort aan benzine in de Verenigde Staten als gevolg van problemen bij raffinaderijen.

Midden-Oosten
De prijsstijging hangt ook samen met bezorgdheid over de situatie in het Midden-Oosten. De Britse autoriteiten houden rekening met een aanslag in Saudi-Arabië, de grootste olieproducent. De dood van de Saudische koning Fahd resulteerde vorige week al in hogere prijzen. De VS hebben hun ambassade en consulaten in het land gesloten uit angst voor een terroristische actie.

Ook het Iraanse besluit om het verrijken van uranium te hervatten zet de olieprijs onder druk. Het Internationaal Energie Bureau komt dinsdag bijeen voor beraad over deze kwestie.